
Biopallon uniikilla ja nopealla prosessilla hajotetaan orgaaniset biomassat hygienisoiduksi ja laadukkaaksi maanparannustuotteeksi ja orgaanisten lannoitteiden raaka-aineeksi
Orgaanisten kompostivalmisteiden ja maanparanteiden teho on todistettu laajasti maan rakenteen parantamisessa, hiilen ja hiilidioksidin sidonnassa, sadon laadun ja määrän parantamisessa – prosessi on kustannustehokas ja toteuttaa kestävää kiertotaloutta puhtaimmillaan.
Biopallon prosessissa teollisuuden ja maatalouden sivuvirrat muuntuvat orgaanisiksi maanparannusaineeksi, joita laitosoperaattorit voivat jatkojalostaa kierrätyslannoitteeksi asiakastarpeen mukaan.
Prosessista tulevat massat ovat käyttökelpoisia joko sellaisenaan (maanparannusaineet) tai runsasravinteisilla lisäkomponenteilla rikastettuna ja rakeistettuna (rakeiset lannoitteet).
Maanparannusaine
Prosessissa syntyvä tuore- tai jälkikypsytetty orgaaninen biomassa sopii maanparanteeksi (Ruokaviraston luokitus 3A2 Orgaaniset maanparannusaineet). Se voidaan levittää peltoon irtotavarana kalkin tai kuivalannan levitykseen sopivalla kalustolla. Käyttömäärät riippuvat tuotteen ravinnepitoisuuksista, mutta 4 - 8 tn/ha käyttömäärät ovat tavanomaisia ja tällöin maahan saadaan ravinteiden lisäksi niin korkea määrä hiiltä, että se muuttaa pellon hiilikädenjäljen negatiivisesta positiiviseksi.
Oivallinen kasvualusta sienirihmastolle
Houkuttelee paikalle pieneliöstön
Nopeuttaa yhteyttämistä ja sitoo hiiltä maaperään
Maan rakennetta parantava vaikutus
Kuitumainen rakenne sitoo vettä ja tasapainottaa maaperän kosteutta
Tuore maanparannusaine syntyy Biopallo-prosessista 24-72 tunnissa
Kypsä maanparannusaine, kypsymisaika 2-5 viikkoa
Rakeinen kierrätyslannoite
Prosessista syntyneeseen maanparannusaineeseen voidaan lisätä erilaisia orgaanisia tai epäorgaanisia lisäkomponentteja, jolloin massan ravinnepitoisuudet (erityisesti typpipitoisuus) nousevat. Massa voidaan tämän jälkeen rakeistaa orgaaniseksi lannoitteeksi, jota voidaan levittää pintalevittimillä tai kylvölannoittimilla. Käyttömäärät riippuvat tuotteen ravinnepitoisuuksista, mutta 500 - 800 kg/ha käyttömäärät ovat riittäviä tilanteissa, joissa maata on ensin elvytetty Biopallon prosessista syntyneellä maanparannusaineella.
Sisältävät ravinteiden lisäksi orgaanista ainesta
Ravinteet vapautuvat kasvin tarpeen mukaan
Ravinteet eivät huuhtoudu vesistöihin
Voivat jopa korvata mineraalilannoitteet
Kierrätyslannoitteet tulevat osaksi maataloutta
Seulottu maanparannusaine jatkojalostettavaksi
Valmiiksi rakeistettu maanparannusaine / kierrätyslannoite
Kasvualustojen raaka-aineet
Erityyppisistä vähäravinteisista massoista pystytään valmistamaan maanparannusainetta, jonka pääasiallinen tehtävä on korvata turvetta tai muita orgaanisia materiaaleja kasvualustoissa. Tällaisia massoja ovat muun muassa maatalousbiomassat, kuten heinät, olki tai kasvihuoneiden vihermassat, sekä niihin verrattavissa olevat biomassat, kuten haravointi- ja lehtijätteet. Myös erityyppiset metsäteollisuuden sivuvirrat, jotka sisältävät runsaasti orgaanista ainesta, mutta suhteellisen vähän ravinteita, sopivat prosessoitavaksi Biopallon teknologialla.
Biopallolla prosessoitu kauran olki
Tutkittua tietoa ja faktoja kompostointivalmisteiden vaikutuksista:
1
Orgaanisesti viljelemällä hiilidioksidi sitoutuu ilmasta biologisesti maahan hiilenä, kun taas kemiallisesti viljellessä päinvastoin hiili haihtuu ilmaan hiilidioksidina. Tällä on suora vaikutus ilmastonmuutoksen hallintaan ja maan rakenteen paranemiseen (viite 1). Teollisesta maataloudesta tulee siirtyä kiertomaatalouteen (viitteet 2 ja 3).
2
Valmisteiden optimaalinen hiili-typpitasapaino edistää maan hyödyllisen pieneliöstön toimintaa, jolloin haitalliset mikrobit vähenevät – tällä on merkitystä myös torjunta-aineiden vähentämiseen, jonka välttämättömyys on havaittu jo vuosikymmeniä (esimerkkinä uudet rajoitteet Baijerissa: viitteet 4, 5 ja 6).
3
Pidemmällä ajanjaksolla rikkakasvien määrä vähenee, sillä hyvä mikrobitasapaino ja maan rakenne suosivat hyötykasveja, joilla hygienisoiva eli alleopaattinen vaikutus (viitteet 7 ja 8).
4
Eroosio vähenee maan rakenteen paranemisen myötä, jolloin ravinteet pysyvät kasvien käytössä ja samalla ravinnevalumat vesiin vähenevät = puhtaammat vesistöt (viite 9).
5
Fossiilisten polttoaineiden tarve vähenee maan muokkaustarpeen vähenemisen ja logistiikan optimoinnin kautta; tämä hidastaa ilmaston muutosta (viitteet 10 ja11).
6
Kasvitaudit vähenevät, mm. todettu huomattava vaikutus Fusarium-sieniongelman minimointiin (viite 12).
7
Typpioksidin (keskeinen kasvihuonekaasu) päästöt ilmaan vähenevät, kun korvataan kemiallinen lannoitus orgaanisilla, aerobisesti valmistetuilla kompostituotteilla
(viite 13).
8
Vesitalous maaperässä paranee huomattavasti, sillä maan mururakenne paranee (viite 14)
9
Hyvälaatuinen, humusta vähintään 10 % sisältävä maa sitoo vettä jopa 16-18 litraa/kilo, kun huono maa (< 2,5 cm humusta) sitoo vettä 0,5 litraa/kilo (viite 15).
10
Palauttaa elämän (mikroeliöstön) maaperään, pitkäaikainen ja kestävä vaikutus verrattuna keinolannoitteisiin
(viitteet 16 ja 17).
11
Edistää keväällä maan lämpenemistä, joka nopeuttaa kasvuun lähtöä.
12
Myrkytön ja ravinteikas lopputuote auttaa saavuttamaan laadukkaan ja puhtaamman sadon.
13
Sadon määrä lisääntyy myös aktiivisen kasvuajan pidentymisen myötä, sillä orgaaniset valmisteet sitovat lämpöä ja kosteutta maaperään. (viite 18).